Bez realitky! | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Bez realitky!

[caption id="attachment_912" align="alignleft" width="300"]Bez realitky! Zakoupit nemovitost bez realitky?[/caption]

"Prodám dům..." "Bez realitky! Realitní kanceláře nevolat!" Znáte také tento dnes rozšířený "mem"? Určitě jste se s ním už někdy setkali. Pardon, vy nevíte, co je to mem? Wikipedie praví: Slovo "mem" je odvozeno z řeckého "mimema" – napodobovat. Je to informace, která se šíří napodobováním. A to nejpodstatnější! Memy se šíří bez ohledu na jejich účelnost pro člověka.

Já se stal nedávno realitním makléřem a setkávám se s ním denně. Bývá připojen u každého inzerátu, ve kterém někdo nabízí k prodeji či pronájmu nemovitost. Takže jsem začal hledat odpověď na otázku, proč lidé opakují a napodobují tuto informaci.

Samozřejmě – je to moderní. Jako vše, co je dnes "bez". Bez éček, bez aditiv, bez chemie, bez realitky... Hledat dnes odborníka na prodej či koupi většinou celoživotní investice prostě není cool. Odpověd nejčastější ovšem zní: Cena! "Prodávám bez realitky, aby to bylo pro kupujícího levnější."

To zní samozřejmě pěkně. Tak jsem porovnal více než padesát bytů a domů, ve stejném místě a dispozici, o stejné výbavě, stejného stáří, nabízených realitní kanceláří i bez ní.

A světe div se, rozdíl v ceně žádný nebo minimální. Kdo by čekal, že nemovitost "bez realitky" bude minimálně o "provizi realitky" levnější – ten se nedočká.

Připomíná to zálibu lidí ve slevách. Jak známo, lidé častěji koupí věc s označením "sleva", i když je její cena stejná jako u zboží bez označení. Cedulka "bez realitky" u nabízené nemovitosti má přesně stejný význam. Má v nás vzbudit pocit, že dostáváme něco "zdarma" či "navíc".

U paštik či sušenek už má většina lidí jasno. A v realitách?

Máte dotaz? Kontaktujte nás