| Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Cyklistická sezóna je za dveřmi. Je dobré pojistit si jízdní kolo?

Nejen řidiči motorových vozidel, ale také další účastníci silničního provozu by měli mít vhodné pojištění, které pokryjí újmu na zdraví či majetku. To platí i pro cyklisty, u kterých je poměrně vysoká nehodovost nebo krádež kola.

I cyklisté za škody platí

Je důležité si uvědomit, že při nehodě, kterou cyklista způsobí, se na hrazení škody podílí stejným způsobem jako řidiči motorových vozidel. Ač jsou tyto škody o něco menší, i tak může jít stále o nemalé částky, v průměru okolo 40 a 50 tisíc korun, ale mohou být i vyšší. V takovém případě se zkuste zamyslet nad maximem limitů pojistného plnění a zmíněnou částku berte raději jako minimum. V nejhorších případech, pokud se například kvůli nevhodnému manévru cyklisty srazí dvě a více aut, může jít na jeho vrub i milionová škoda.

Jaké pojištění zvolit?

Existují různé varianty:

Vždy záleží na tom, k čemu vaše kolo využíváte a jak si jeho hodnotu ceníte. Pokud chcete pojistit zejména proti krádeži z vlastní garáže nebo domu, stejně tak ze společných prostor jako jsou kolárny, pak si jej pojistěte v produktu pojištění domácnosti. Tento produkt obsahuje jak krádež, tak i přírodní živly.

Jestliže dojde ke krádeži kola přímo z vaší domácnosti, kde je uloženo, může pojišťovna hradit celou jeho hodnotu, v případě krádeže z nějakých společných prostor, může být hrazeno odcizení jen zčásti.

Pojišťovací společnosti vám mohou kolo také pojistit jako zavazadlo v cestovním pojištění, které kryje krádež, přírodní živly, ale i poničení při autonehodě. Lze také sjednat pojištění jen na kolo, a to na dobu například 1 až 2 let a slouží zároveň jako havarijní pojistka.

Pojištění nabízí i samotní prodejci jízdních kol.

Limity pojistného plnění

Při cyklo pojištění musíte myslet i na limity pojistného plnění, které pojišťovny nabízejí většinou v rozmezí 1 až 20 či 50 milionů, a to zejména pro zahraničí. Pojištění se ovšem nevztahuje na situace, kdy budete kolo řídit pod vlivem alkoholu, nebo úmyslně způsobíte nehodu či újmu. Za škodu rovněž zodpovídá rodič, pokud ji způsobilo dítě.

Asistence

V případě defektu či jakékoliv nehody se každému cyklistovi může hodit cykloasistence, která pomůže s opravou kola na místě, případně jej technik odveze do cykloservisu. Výše limitů se pohybuje mezi 5 až 15 tisíci korunami. Postup při využití asistenčních služeb je v podstatě stejný jako v případě asistence u osobního vozu.


 

Porovnejte pojištění, která nabízejí naše smluvní pojišťovny na www.pojisteni.com, a vyberte si to nejlepší pro vás.

Máte dotaz? Kontaktujte nás