Budoucnost motorismu, a tedy i pojišťovnictví, zcela změní chytré automobily | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Budoucnost motorismu, a tedy i pojišťovnictví, zcela změní chytré automobily

Praha/Mnichov, 4. listopadu 2015; Auta bez řidičů, „hacknuté“ vozy i záchranka v každé domácnosti. I tak může vypadat budoucnost motorismu, pokud se naplní předpovědi. „Všechny velké světové automobilky vyvíjejí auta s autopilotem. Pokud jednou budou vozidla řídit počítače, škody nemusejí klesat o jednotky či několik málo desítek procent, ale třeba o 90 procent,“ vysvětluje Jakub Strnad, předseda představenstva Allianz pojišťovny, proč tento vývoj značně ovlivní budoucnost pojišťovnictví.

„Počítače budou z hlediska pozornosti mnohem dokonalejší. Nebudou za jízdy telefonovat, povídat si se spolucestujícími… Z bodu A do bodu B budou jezdit mnohem bezpečněji než současní řidiči. Jestliže dnes ročně pět vozidel ze sta způsobí škodu, pak tento poměr může být v budoucnu klidně 1 : 1000 a méně,“ upozorňuje Jakub Strnad na klíčové faktory, které pohnou světem pojišťovnictví. Na to, jak tento vývoj ovlivní naše denní životy, se zaměřili jeho kolegové z centrály Allianz SE.

Jak to může na silnicích vypadat za pár desítek let?  

1. „Řídit“ bude každý

Děti, senioři ve vysokém věku, nemocní i zrakově postižení – v budoucnu budou podle Allianz auto „řídit“ všichni. A až vás řízení unaví, zdřímnete si přímo za volantem. Vůz zkrátka přepnete na autopilota.

2. Konec bloudění po parkovištích

Podle nedávného britského průzkumu stráví údajně průměrný řidič za celý svůj život až 106 dní tím, že hledá, kde zaparkovat. Ať už je to ve vašem případě jakkoli, tento čas si v budoucnu užijete lépe. Chytré auto si totiž volné místo najde samo.

3. Vaše auto, vaše záchranka

S pomocí nových technologií jsou vám již dnes auta schopná přivolat pomoc ihned po nárazu při havárii. Klienti Allianz tuto službu znají pod názvem Šestý smysl. Tím ale vývoj zdaleka nekončí. Allianz předpokládá, že auta budou zanedlouho schopná váš zdravotní stav diagnostikovat sama a když to bude potřeba, rovnou vás odvezou do nejbližší nemocnice.

4. Krádež bude obtížnější

Čím více budou auta, laicky řečeno, připomínat počítač, tím složitější bude se do nich fyzicky vloupat. V elektronice, která vůz ochrání, ale bude i skrytá hrozba – spíše než klasičtí zloději budou podle Allianz majitelům vozů nahánět strach hackeři.

5. Ubyde běžných nehod

Více než 90 procent nehod jde na vrub chyb při řízení. Ty bude díky chytrým autům možné eliminovat. Ale pokud už k nehodě dojde, vypořádání bude složitější. Dnes ještě neznáme odpověď na otázku, kdo bude za nehody zodpovědný. „Řidič“? Automobilka? Nebo IT společnost, která dodala software?

6. O volant a brzdy nepřijdeme

Přestože chytrá auta budou za příznivého počasí zcela samostatná, je možné, že sníh, prudký déšť nebo mlha omezí senzory vozu, a tak i schopnosti autopilota. O volant a brzdy proto pravděpodobně nepřijdeme – lidský zásah může být čas od času nutností.

7. Spotřeba energie bude vyšší

Chytrá auta sice budou moci využívat to nejekologičtější palivo, jaké bude dostupné, Allianz však upozorňuje, že podle americké univerzitní studie může celková spotřeba energie stoupnout. Snazší a bezpečnější ovládání vozu přiláká více pasažérů.

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovna, a.s.

Máte dotaz? Kontaktujte nás