Bývalé sídlo záchranné služby mění své poslání | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jak úspěšně prodat nemovitost - 2. díl - Cena

Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba si rozmyslet, než nabídnete nemovitost k prodeji, je stanovení prodejní ceny. Ta by měla přibližně odpovídat ceně tržní, což je cena, za kterou se v dané lokalitě obvykle prodávají a kupují srovnatelné nemovitosti. Faktorů, které tržní cenu ovlivňují, je hned několik. Měli byste je pečlivě zvážit právě v případě, kdy stanovujete cenu, kterou budete za Vaši nemovitost požadovat. Porovnání a inspiraci můžete najít na různých inzertních serverech, je ale třeba si uvědomit, že se nemovitosti ne vždy prodají za cenu, která je tam uvedena, často se při vyjednávání se zájemci cena sníží. 

Tržní cenu nemovitosti ovlivňuje:

  • Lokalita a prostředí – Je dům v rezidenční čtvrti, nebo na panelovém sídlišti? Je v blízkosti park? Stojí nemovitost u frekventované silnice? Jak daleko od centra města je? Každému vyhovuje něco jiného, někdo by raději dům v klidné lokalitě na kraji město, pro jiného je důležité dobré parkování a rychlá dostupnost do centra.
  • Velikost nemovitosti – Kolik místností nemovitost nabízí? Jakou podlahovou plochu? Jak jsou pokoje uspořádány? Je případně možné jejich rozmístění či velikost nějak změnit?Krásný světlý pokoj
  • Vzhled a první dojem z nemovitosti – Je dům nebo byt dobře udržován? Je hned na první pohled v dobrém stavu, nebo je vidět, že jej bude potřeba opravit? 
  • Technický stav nemovitosti – Jaký je stav střechy, nosných zdí, elektroinstalace, kanalizace? Je možné se do nemovitosti ihned nastěhovat? Pokud ne, jak rozsáhlá bude rekonstrukce? Většina kupujících preferuje nemovitost, která je v perfektním stavu a je připravena k používání. Existuje ale i spousta zájemců o nemovitosti vhodné k rekonstrukci, u kterých je ale tržní cena nižší. 
  • Příslušenství domu a okolní prostory – Má dům zahradu? Jakého je typu, jak dobře udržovaná? Je kvalitně oplocena? Patří k nemovitosti garáž? Pro kolik aut, jak je umístěna? 
  • Orientace nemovitosti – Na jakou světovou stranu je nemovitost orientována? Stojí nemovitost například na jižním svahu nebo v údolí? Na kterou světovou stranu je orientována například ložnice nebo obývací pokoj? 
  • Typ vlastnictví (osobní, družstevní, podílové) – Je byt v osobním vlastnictví? Je majetkem družstva, pokud ano je možném jej převést do OV? Jaké jsou provozní náklady? Jste jediným vlastníkem nemovitosti, či je více spoluvlastníků, které je nutno při prodeji zohlednit?
  • Kvalita prezentace a propagace nemovitosti – Jste schopni zajistit kvalitní fotografie, které podtrhnou to nejlepší z nabízené nemovitosti? Máte možnost inzerovat na kvalitních inzertních serverech? Je Váš inzerát kvalitně připraven, jsou uvedeny všechny potřebné informace?

Cena, kterou budete za nemovitost požadovat, má významný vliv na to, jak bude prodej probíhat, a je tak velmi důležité si její výši pečlivě promyslet. 

"Svých klientů se vždycky ptám, jestli chtějí svoji nemovitost skutečně prodat, nebo "jen" prodávat," říká realitní makléřka e-Finance Marka Sitarová. Cenu totiž ovlivní i to, zda Vám jde o co nejrychlejší uzavření smlouvy s kupujícím, nebo Vám nevadí čekat několik měsíců na zájemce, který bude stanovenou cenu ochoten zaplatit.

Pokud bude prodejní cena nižší než tržní, pravděpodobně nemovitost rychle prodáte, ale zbytečně se připravujete o peníze. Bude-li prodejní cena vyšší, než za jakou se prodávají obdobné nemovitosti, bude složité až nemožné nemovitost prodat, a pravděpodobně budete nakonec muset cenu při vyjednávání se zájemci cenu snížit. 

Pokud si nejste jisti, jakou cenu pro svoji nemovitost máte určit, kontaktujte naše makléře, kteří bedlivě sledují situaci na trhu, a pomohou Vám byt nebo dům správně ocenit. Udělají tak zdarma při osobní návštěvě Vámi nabízené nemovitosti a po posouzení všech důležitých faktorů.

Máte dotaz? Kontaktujte nás