Cestujete do zahraničí? Nezapomeňte na připojištění zavazadel | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Cestujete do zahraničí? Nezapomeňte na připojištění zavazadel

Radost z dovolené může rázem překazit poškozený, ztracený nebo dokonce ukradený kufr. Pokud chcete získat alespoň finanční náhradu, sjednejte si spolu s cestovním pojištěním připojištění zavazadel. Při výběru vhodného pojištění se zajímejte především o rozsah pojištění, pojistné limity a výčet výluk.

Pojištění zavazadel

Co si vzít na dovolenou?

Balení na dovolenou nemá řada lidí příliš v oblibě. Většinou se totiž musí rozhodnout, které věci půjdou do kufru a co zůstane doma. Pokud jedete na dovolenou vlastním autem, budete omezeni pouze velikostí vašeho zavazadlového prostoru. V případě cestování autobusem nebo letadlem musíte počítat s váhovým a rozměrovým limitem zavazadel. Omezen je i počet přepravovaných zavazadel. Než se tedy pustíte do balení, zjistěte si u dopravce nebo cestovní kanceláře přesnou výši těchto limitů. Přeprava rozměrného nebo těžšího zavazadla se značně prodraží.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění od AXA ASSISTANCE na portálu Pojisteni.com a automaticky vás zařadíme do slosování o sportovní kamery!

Pozor si dejte také na předměty, které nesmíte vyvážet do zahraničí, přepravovat v kufru nebo příručním zavazadle. Projděte si také seznam věcí, které sice můžete přepravovat, ale dopravce za jejich případnou ztrátu nebo poškození neodpovídá.

Příklad: Letecká společnost nemusí odpovídat například za:

  • Křehké věci (parfémy, toaletní vody, dioptrické a sluneční brýle, kontaktní čočky, lahve, sklo, porcelán, vodní dýmku)
  • Předměty podléhající rychlé zkáze
  • Léky
  • Peníze, kreditní karty
  • Cenné a umělecké předměty, šperky a předměty z drahých kovů
  • Klíče
  • Pasy a jiné identifikační doklady
  • Elektronické přístroje (např. fotoaparát, mobilní telefon, notebook) včetně příslušenství

Cestujte s kvalitním kufrem

Když cestujete autobusem nebo letadlem, vyplatí se investovat do kvalitního kufru. Samotný kufr je dobré před cestou zabalit do ochranné fólie, případně ho pojistit proti nechtěnému otevření speciálním popruhem. V obchodech jsou k dostání i originální obaly na kufry.

I když uděláte pro ochranu svých zavazadel maximum, není nikdy vyloučeno, že se poškodí, ztratí nebo je někdo ukradne. Při cestování letadlem nebo autobusem zodpovídá za vaše věci po dobu přepravy dopravce. Případné poškození nebo ztrátu ihned nahlaste a domáhejte se finanční kompenzace. V případě cestování letadlem máte při ztrátě, poškození i zpoždění odbaveného zavazadla nárok na náhradu škody až do výše přibližně 1 250 eur.

Sjednejte si připojištění zavazadel

Hodnota věcí, které si s sebou vezete na dovolenou, se může pohybovat i v desítkách tisíc korun. Proto se spolu s cestovním pojištěním vyplatí sjednat také připojištění zavazadel. Toto pojištění se vztahuje na zavazadla a jejich obsah.

Při výběru pojištění se zajímejte především o rozsah pojištění, výši limitů pojistného plnění a seznam výluk. Tyto informace najdete v pojistných podmínkách. Celkový limit pojistného plnění, což je maximální částka, kterou vám pojišťovna v případě pojistné události vyplatí, se nejčastěji pohybuje od 10 do 40 tisíc korun. Čím vyšší variantu pojištění zvolíte, tím je zpravidla i vyšší limit pojistného plnění.

Například u cestovního pojištění od AXA Assistance v nejvyšší variantě Excelent je celkový limit na zavazadla 40 tisíc korun a limit na jednu věc 20 tisíc korun. U elektroniky a sportovního vybavení je celkový limit 20 tisíc korun. Pojištění se vztahuje i na ztrátu dokladů s limitem čtyři tisíce korun.

Pokud na vaší dovolené dojde k pojistné události, připravte si dokument potvrzující tuto událost spolu se seznamem poškozených, ztracených nebo odcizených věcí a doklady od nákupu těchto věcí.

Máte dotaz? Kontaktujte nás