Co dělat, když vám ukradnou auto | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Co dělat, když vám ukradnou auto

Nenašli jste auto tam, kde jste ho večer zaparkovali? Nejdříve se ujistěte, že jste si nespletli místo parkování a že vám auto neodtáhli třeba kvůli blokovému čištění. Pokud vám auto skutečně někdo ukradl, ohlaste krádež na policii a nahlaste pojistnou událost vaší pojišťovně.

havarijní pojištění, pojištění auta

Dobrou zprávou je, že počet krádeží automobilů v České republice rok od roku klesá. Zatímco v roce 2008 evidovala policie přes 18 tisíc krádeží motorových vozidel, za celý minulý rok to bylo „jen“ něco málo přes 3,5 tisíce. Méně se dnes také kradou věci z automobilů a součástky motorových vozidel. Nejvíce na pozoru by se měli mít majitelé vozidel Škoda, VW a Ford. Právě tyto značky jsou nejčastějším terčem zlodějů.

TIP: V případě krádeže vozidla oceníte havarijní pojištění. Podívejte se na nabídku pojištění na portálu Pojisteni.com

Nejdříve prověřte všechny možnosti

Když zjistíte, že vaše auto nestojí na místě, kde jste ho naposledy zaparkovali, nemusíte ještě propadat panice. Občas se stává, že si spleteme místo posledního parkování. Proto nejdříve zjistěte, jestli nestojí váš vůz o ulici vedle. Pokud se o auto běžně dělíte s dalšími rodinnými příslušníky, příbuznými, přáteli nebo dokonce spolupracovníky, ověřte si, že si auto někdo z nich nepůjčil. Když vašim autem nikdo jiný nejezdí a stoprocentně víte, kde jste zaparkovali, ověřte si u městské nebo státní policie, že vám vozidlo neodtáhli. Pokud ani tato možnost nepovede k nalezení vašeho auta, pravděpodobně bylo odcizeno. Kontaktujte proto okamžitě nejbližší stanici Policie České republiky v místě vašeho bydliště nebo pobytu. Na policii se můžete samozřejmě obrátit osobně nebo telefonicky.

Jaké doklady budete potřebovat?

Po oznámení krádeže vozidla bude vyzvání k osobní návštěvě na nejbližší policejní stanici, kde sepíšete oznámení o krádeži motorového vozidla. Než se vydáte na stanici, připravte si dopředu občanský průkaz, pas nebo jiný náhradní doklad totožnosti, doklady od vozidla (osvědčení o registraci vozidla, technický průkaz a doklad o pojištění). Pokud jste si koupili vozidlo na leasing, přineste si s sebou i leasingovou smlouvu. V případě firemního nebo služebního vozidlo si vezměte knihu jízd.

Jakmile dorazíte na místní policejní oddělení, budou od vás policisté vyžadovat celou řadu informací. Budou se zajímat například o typ, registrační značku, barvu vozidla a případné nápadné znaky jako polepy, nápisy či poškození, jaký byl přibližný stav tachometru, o to, kde a v kolik přesně jste vozidlo zaparkovali, zda bylo zamčené a jakým způsobem bylo dále zabezpečeno, kde jste auto koupili, kdy a za jakých okolností jste odcizení vozidla zjistili a kdo kromě vás vozidlo používal.

Z policejní stanice jděte do pojišťovny

Krádež automobilu musíte nahlásit také pojišťovně, u které máte sjednáno povinné ručení a havarijní pojištění. Pojišťovna od vás bude požadovat všechny klíče od vozidla a doklady od zabezpečovacího zařízení včetně štítku s kódem od klíčů, osvědčení o evidenci vozidla, nabývací doklady (např. kupní smlouvu), doklady o opravách vozidla, servisní knížku a dokumenty od policie. Pokud jste měli auto na leasing, přineste s sebou i leasingovou smlouvu.

V případě, že odcizené vozidlo nebude nalezeno a pachatel dopaden, dostanete od policie do jednoho měsíce od podání trestního oznámení „Usnesení o odložení věci“. Tento dokument následně použijete k odhlášení vozidla z registru motorových vozidel, k ukončení povinného ručení a k dořešení pojistné události (pokud bylo auto pojištěno proti krádeži).  

Máte dotaz? Kontaktujte nás