Hlídejte si lyže a snowboardy! V případě krádeže pomůže pojištění | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Hlídejte si lyže a snowboardy! V případě krádeže pomůže pojištění

Za vybavení na hory vydají Češi desítky tisíc korun. Zloději se nevyhýbají ani lyžařským střediskům a ročně připraví o lyže nebo snowboard tisíce návštěvníků hor. Přečtěte si, jak nejlépe ochránit zimní výbavu před nenechavci a jaké pojištění v případě krádeže oceníte.

Pojištění lyží a sportovní výbavy

Lepší sjezdové lyže nebo snowboard dnes pořídíte od deseti tisíc korun výše. Když k tomu přičtete cenu vázání, lyžařské boty, helmu, brýle, hůlky a rukavice, celkem snadno se přehoupnete přes 20 tisíc korun. Pokud se vydáte na hory s celou rodinou, máte jen ve vybavení alespoň 50 tisíc korun. Někdy stačí na chvíli spustit z očí své věci a vysoká finanční škoda je na světě. Podle policejních statistik bylo v roce 2016 evidováno jen na území Rakouska více než 4 100 případů krádeže zimní sportovní výbavy. Rakouský svaz pojišťoven počítá s podobnými čísly i v roce 2017.

TIP: Před cestou na hory si vždy sjednejte kvalitní cestovní pojištění. Nabídky pojišťoven si rychle porovnáte online ZDE

Nejdůležitější je prevence

Příležitost dělá zloděje, říká se. Když zapíchnete lyže do závěje před restaurací, sněžným barem, penzionem nebo u stanice lanovky, nemají zloději příliš mnoho práce zmocnit se vaší sportovní výbavy. Než si uděláte krátkou pauzu na občerstvení, odložte lyže na vyhrazené místo. Pokud dojde ke krádeži z místa určeného pro odkládání sportovní výbavy, odpovídá za věci provozovatel daného zařízení. Ideálním řešením je odložit výbavu do zabezpečené lyžárny nebo uzamykatelného stojanu či boxu. U drahého vybavení se vyplatí investovat pár stokorun do speciálního zámku na lyže. Zlodějům můžete ztížit práci i jednoduchým trikem, kdy lyže nenecháte v páru, ale každou odložíte na jiné místo.

O sportovní výbavu můžete přijít i v místě ubytování. Své věci vždy odkládejte do zabezpečené lyžárny, která je součástí horské chaty, penzionu nebo hotelu. Pokud je to možné, lyže a snowboardy odkládejte do uzamykatelných skříněk nebo boxů. Za vybavení ponechané volně před chatou ubytovatel odpovědnost nenese a škodu vám nenahradí ani pojišťovna.

Někteří zloději neznají hranice a troufnou si i na krádež sportovní výbavy z kufru vozidla, střešního nosiče nebo boxu. Pokud přepravujete sportovní výbavu na střeše auta, nezapomeňte vše řádně zamknout. Na noc uschovejte sportovní výbavu do lyžárny nebo na jiné střežené místo. Pojišťovna se totiž v případě krádeže pravděpodobně odkáže na výluku, kdy neručí za věci odcizené z prostoru pro přepravu zavazadel v odstaveném motorovém vozidle nebo přívěsu v době od 22 do 6 hodin.

Co dělat v případě krádeže?

Důležité je vědět, na koho se s požadavkem náhrady škody obrátit. V případě odcizení věcí z prostor určených pro odkládání sportovní výbavy ručí za škody provozovatel daného zařízení. Škodu vám tedy nahradí například provozovatel penzionu nebo restaurace ze svého pojištění. Ke krádeži nebo ztrátě může dojít i při cestování autobusem. V těchto situacích odpovídá za vzniklé škody dopravce.

Při cestování autem se vyplatí mít sjednáno v rámci cestovního pojištění i pojištění zavazadel. Toto pojištění oceníte v okamžiku krádeže, poškození nebo ztráty zavazadel.

Pokud vám někdo na horách ukradne lyže nebo snowboard, neobejdete se bez ohlášení události na místní policii. Doklad od policie budete potřebovat při hlášení pojistné události vaší pojišťovně. Potřeba bude také zdokumentovat místo, kde ke škodě došlo a připravit účtenky od všech odcizených věcí.

Pojištění zavazadel a sportovní výbavy

K ochraně sportovního vybavení můžete využít více pojistných produktů. Před cestou do českých i zahraničních lyžařských středisek si v rámci cestovního pojištění určitě sjednejte pojištění zavazadel. Dopředu se ujistěte, že toto pojištění zahrnuje i sportovní vybavení. Prostudujte si také limity pojistného plnění, smluvní podmínky a výluky. Když si například vyberete cestovní pojištění od AXA Assistance ve variantě Excelent, je celkový limit pro pojištění zavazadel 40 tisíc korun. U elektroniky a sportovního vybavení je limit 20 tisíc korun.

Pokud se obáváte, že vám takto nastavený limit plně nenahradí možnou škodu, můžete využít například speciální pojištění sportovní výbavy od Kooperativy. Toto pojištění se vztahuje nejenom na lyže či snowboardy, ale i jízdní kola, koloběžky, golfové hole, tenisové rakety, potápěčskou či horolezeckou výbavu a další vybavení. Pojištění se vztahuje nejen na škody vzniklé přímo ve vašem bydlišti, ale i mimo domov. Třeba při krádeži sportovních věcí odložených v penzionu nebo zaparkovaném autě. Pojištění platí po celém světě.

Máte dotaz? Kontaktujte nás