Jak si správně vybrat havarijní pojištění? | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jak si správně vybrat havarijní pojištění?

Zatímco povinné ručení si musí ze zákona uzavřít každý majitel motorového vozidla, sjednání havarijní pojištění je zcela dobrovolné. Havarijní pojištění je dobrou investicí nejen u nových automobilů. Ukážeme vám, kdy oceníte havarijní pojištění a jaké parametry sledovat při jeho výběru.

Výběr havarijního pojištění

Koupě automobilu znamená pro většinu Čechů velké finanční vydání. Kvalitní osobní auto střední třídy vás běžně vyjde na stovky tisíc korun a jeho nákupu obvykle předchází několikaleté šetření. Případná dopravní nehoda, srážka s lesní zvěří, krádež celého auta nebo jeho částí, řádění vandalů nebo živelní události vás v mžiku připraví o hodně peněz. Vždy je rozumné rizikům předcházet a už při výběru automobilu přemýšlet o vhodném pojištění. A to nejenom o takzvaném povinném ručení, které je ze zákona povinné, ale i dobrovolném havarijním pojištěním.

Kdy havarijní pojištění pomáhá?

V nabídce tuzemských pojišťoven najdete různé varianty havarijního pojištění. Toto pojištění pomáhá především v okamžiku zničení, poškození nebo odcizení vozidla. Pokud tedy například zaviníte dopravní nehodu, z havarijního pojištění jsou zaplaceny výdaje spojené s opravou vašeho vozidla. Finanční náhradu získáte i v případě totální škody na vozidle.

Vysoké škody vznikají nejen při dopravních nehodách, ale i v souvislosti s živelnými událostmi. Při vichřici může například padající větev zdemolovat vaše vozidlo. Bez výdajů na opravu se neobejde ani škoda způsobená vandalem. Do desítek tisíc se může vyšplhat třeba oprava poškrábaného laku, rozbitých skel, ulomených zpětných zrcátek či poničených pneumatik. Značné škody na vozidlech každoročně způsobuje i lesní zvěř. Jen od ledna do listopadu roku 2017 bylo podle policejní statistiky nahlášeno více než 11 tisíc případů střetu s lesní zvěří.

Spolu s havarijním pojištěním si můžete sjednat i řadu připojištění. Běžně se setkáte s nabídkou pojištění skel. Za pozornost stojí také pojištění osob ve vozidle, pojištění zavazadel, nákladů souvisejících se zapůjčením náhradního vozidla i připojištění asistenčních služeb.

TIP: Nevíte si s rady s výběrem havarijního pojištění? Naši zkušení poradci Vám rádi pomohou! Kontaktovat nás můžete ZDE

Pojistnou smlouvu se vyplatí pravidelně aktualizovat

Cenu havarijního pojištění ovlivňuje celá řada faktorů. Za havarijní pojištění zaplatí více majitelé dražších značek. Důvodem je fakt, že pořizovací cena i výdaje na opravu jsou u luxusních automobilů mnohem vyšší než v případě „lidových“ vozítek. 

Dalším důležitým parametrem pro výpočet pojistného je stáří auta. Platí, že s rostoucím věkem vozidla klesá jeho tržní cena a té by měla odpovídat i pojistná částka sjednaná ve smlouvě. Pokud nemáte sjednáno připojištění GAP k havarijnímu pojištění, dostanete totiž od pojišťovny v případě odcizení nebo totální škody na vozidle částku odpovídající běžné tržní ceně daného automobilu. Pokud je aktuální hodnota vozidla výrazně nižší než sjednaná pojistná částka ve smlouvě, zbytečně na havarijním pojištění přeplácíte. Nejrychleji klesají ceny nových vozidel v prvních dvou letech, proto se vyplatí smlouvu aktualizovat po roce. U starších automobilů stačí smlouvu aktualizovat každé dva roky.

Cenu havarijního pojištění ovlivňuje i výše sjednané spoluúčasti. Ta je nejčastěji vyjádřena procentem spolu s minimální absolutní částkou spoluúčasti (například spoluúčast 5 %, minimálně 5 000 korun). Jedná se o částku, kterou se sami podílíte na úhradě škody. Pokud tedy dojde ke škodě na vozidle za 100 tisíc korun, při 10 % spoluúčasti se podílíte na opravách částkou 10 tisíc korun. I když při vyšší zvolené spoluúčasti zaplatíte za havarijní pojištění méně, nemusí se takové rozhodnutí vždy vyplatit. U menších škod se vám totiž při vysoké spoluúčasti nevyplatí hlásit škodu pojišťovně a opravu raději zaplatíte z vlastní kapsy.

Pojišťovny zvýhodňují formou bonusu majitele vozidel, kteří nemají delší období žádnou pojistnou událost. Připsaný bonus za bezeškodné období představuje slevu z ceny havarijního pojištění. Opakem bonusů jsou malusy, kdy pojišťovna navýší cenu pojištění rizikovějším klientům.

S dražším pojištěním musí počítat i velmi mladí řidiči. Věk je totiž dalším parametrem, který má vliv na cenu pojištění. Důvodem dražšího pojištění je, že u méně zkušených a mladých řidičů je vyšší riziko vzniku škody. Do ceny pojištění se promítá i vyšší zabezpečení vozidla, místo bydliště i šíře pojištěných rizik.

U starších vozidel přemýšlejte o rozsahu pojištění

Řada majitelů vozidel řeší otázku, kdy se ještě vyplatí mít havarijní pojištění. Obecně platí, že havarijní pojištění je dobrou volbou zejména u nových i starších luxusnějších značek. S rostoucím věkem automobilu se vyplatí přehodnotit rozsah pojištěných rizik. Zatímco u nových vozidel se vyplatí komplexní pojištění (pozn.: kryje riziko havárie, škody způsobené živelní událostí, odcizení celého automobilu nebo jeho částí a vandalismus), u staršího automobilu si bohatě vystačíte s riziky havárie a živlu. U staršího auta totiž pravděpodobně nebudete řešit každý další šrám.

Užitečné tipy, se kterými ušetříte na pojistném:

  • Pojistěte se především na rizika, která vám reálně hrozí
  • U nových i starších dražších vozidel se vyplatí komplexní varianta havarijního pojištění
  • U vozidel starších pěti let přemýšlejte o rozsahu pojištěných rizik
  • Pojistnou smlouvu pravidelně aktualizujete
  • Při sjednání havarijního pojištění spolu s povinným ručením obvykle ušetříte
  • Výrazně ušetřit můžete při sjednání havarijního pojištění online
Máte dotaz? Kontaktujte nás