Jak úspěšně prodat nemovitost - 1. díl | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Jak úspěšně prodat nemovitost - 1. díl

Jen málo lidí prodává svoji nemovitost více než jednou v životě. Jelikož běžný člověk nemá s prodejem nemovitosti mnoho zkušeností, hledá informace, kde se dá. Často ve svém okolí přichází k „zaručeným“ informacím, o kterých později zjistí, že nebyly aktuální, nevztahovaly se na jeho případ, či byly dokonce úplně chybné. Většina lidí si na začátku prodeje nemovitosti ani neuvědomí, co vše celý proces obnáší.

Prodej nemovitosti provází řada důležitých obchodních a právních kroků, které lze sice bez odborné pomoci zvládnout, celý proces ale bude mnohem pomalejší, zabere prodávajícímu více času a často je nemovitost prodána za nižší cenu, než kdyby ji nabízela realitní společnost. Je potřeba nemovitost nafotit, zajistit pro ni inzerci, navštěvovat nemovitost s jednotlivými zájemci, odpovídat na dotazy či vyjednávat s nimi o ceně. A to je jen malý výřez toho, co je potřeba zařídit. Na ty, kdo se do prodeje nemovitosti chtějí pustit přes všechny nevýhody sami, ale číhá další nebezpečí, a to nesprávně provedené právní a další úkony, a to ať z hlediska smlouvy, finančních institucí či nutných kroků směrem ke státní správě. 

Jelikož se jako realitní společnost mnohdy setkáváme s lidmi, kteří hledají odbornou pomoc „pár minut po dvanácté“, rozhodli jsme se napsat sérii článků na téma Jak úspěšně prodat nemovitost. Stručně v ní popíšeme prodej nemovitosti od začátku do konce a upozorníme na různá úskalí, která Vás mohou při prodeji potkat.

Po jejich přečtení se můžete sami rozhodnout, zda prodejem nemovitosti pověříte odbornou firmu nebo se pokusíte prodat nemovitost sami. Pokud si vyberete první variantu a zároveň si zvolíte za partnera naši společnost, garantujeme vám, že uděláme vše pro to, abyste při prodeji nemovitosti dosáhli nejvyšší možné ceny a dostalo se vám nejlepších odborných služeb. Pokud se rozhodnete pro druhý případ, potom vám velmi doporučujeme vyhledat odbornou právní pomoc, jakmile budete mít zájemce o koupi nemovitost. Vyhnete se tím velkým problémům, nedopatřením a finančním ztrátám, které při prodeji nemovitosti svépomocí mohou nastat.

Ať už se rozhodnete jakkoli, přejeme vám za celý tým pracovníků a partnerů společnosti e-Finance, a.s., realitní divize úspěšný prodej!

Jak úspěšně prodat nemovitost - část 1 - Plánování

Jakmile se rozhodnete prodat svoji nemovitost, nejprve si celý proces prodeje řádně naplánujte. I když vyhledávání všech potřebných  informací a plánování může zabrat dlouhou dobu, do budoucna vám ušetří spoustu času, trápení, nedorozumění a nepříjemností. A se získáním potřebným informací vám teď pomůže i tento náš seriál.

Nemovitost, kterou prodáváte, může mít jednoho nebo více vlastníků. Pokud jste jediným vlastníkem nemovitosti, napište si v bodech, jak budete postupovat. V případě spoluvlastnictví se budete muset nejdříve sejít se všemi vlastníky a dohodnout se na společném postupu prodeje. Jednotlivé kroky si opět sepište. Důležité je také vybrat a zplnomocnit jednoho ze spoluvlastníků, který bude pověřen jednáním o prodeji.

Před vlastní nabídkou nemovitosti k prodeji si budete muset odpovědět na řadu otázek. Nejdůležitější jsou: Za kolik chci nemovitost prodat? a V jakém časovém horizontu? Neméně důležité je také vědět, kolik vlastního času můžu do prodeje investovat. Podle časových možností se rozhodněte, zda prodejem pověříte některou z realitních společností nebo si vše zařídíte sami.

Kvalitní realitní společnost s bohatými zkušenostmi prodá Vaši nemovitost obvykle rychleji, za vyšší cenu a bez starostí. Služby realitní kanceláře využívají především lidé, kteří nemají s prodejem nemovitosti zkušenosti, nechtějí ztrácet čas hledáním potenciálních zájemců, prohlídkami, zajišťováním potřebných smluv a řadou dalších činností souvisejících s prodejem.

Pokud se rozhodnete pro prodej prostřednictvím realitní společnosti, dejte si záležet na jejím výběru. Při hledání správné realitní společnosti sledujte to, kde má firma sídlo (někteří ne úplně důvěryhodní realitní makléři mají sídlo ve svém bytě), kolik nabízí nemovitostí nebo kolik nemovitostí měsíčně prodává. Důležité také je, kde a jak často nemovitosti inzeruje a zda má i svůj odborný personál, jako jsou právníci nebo odhadci. Podívejte se na stránky společnosti, projděte si recenze na různých portálech i sociálních sítích. 

Jestliže se rozhodnete prodávat svůj byt nebo jinou nemovitost sami, přečtěte si alespoň náš seriál Jak úspěšně prodat nemovitost.

V dalším článku se podíváme na to, jak správně stanovit cenu nabízené nemovitosti.

Pokud byste rádi naši pomoc, neváhejte a oslovte některého z našich makléřů

Sháníte-li vlastní bydlení, podívejte na naši nabídku zde.

Máte dotaz? Kontaktujte nás