Jarní prázdniny jsou tu. Při cestě do Alp nezapomeňte na pojištění | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jarní prázdniny jsou tu. Při cestě do Alp nezapomeňte na pojištění

Školáky a středoškoláky čeká týden jarních prázdnin. Termíny prázdnin jsou rozprostřeny podle adres škol do šesti týdnů, od začátku ledna až do 13. března 2016. Někteří rodiče využijí volné dny a vezmou děti na hory. Při cestě do zahraničí je třeba vybrat správné cestovní pojištění.

Na horách panují ideální sněhové podmínky a řada rodin se chystá k odjezdu. Kromě výběru lyžařského střediska, ubytování či naplánování cesty je třeba dopředu myslet i na vhodné pojištění. Zpozornět musí především ti, kteří navštíví zahraniční lyžařská střediska. Cestovní pojištění sice není při cestách za hranice povinné, ale vyrazit bez něj není dvakrát rozumné.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění od AXA ASSISTANCE a vyhrajte voucher na asistenční služby!


Proč se nespoléhat jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění?

Evropský průkaz zdravotního pojištění (označovaný zkratkou EHIC dle anglického názvu European Health Insurance Card) zajistí pouze lékařsky nezbytnou zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. V zahraničí může být vysoká spoluúčast pacienta na ošetření, hospitalizaci, léky či zdravotní pomůcky.

Centrum mezistátních úhrad doporučuje pro lyžařské pobyty v zahraničí, zejména v rakouských Alpách, uzavřít vždy komerční cestovní pojištění léčebných výloh. Některé služby, například svoz zraněného ze sjezdovky, nejsou v Rakousku hrazeny z veřejného systému zdravotního pojištění. Navíc podstatná část zdravotnických zařízení je v těchto horských oblastech nesmluvních a nelze zajistit úhradu nákladů prostřednictvím místního systému veřejného zdravotního pojištění.


Cestovní pojištění kryje celou řadu rizik

V nabídkách pojišťoven si můžete vybírat z pestré škály variant cestovního pojištění. Jednotlivé „balíčky“ se liší rozsahem pojištění i výší pojistných limitů. Při cestách do zahraničí se zaměřte především na parametry pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu.

Pojištění léčebných výloh kryje nejenom případné náklady spojené se zásahem horské služby, ošetřením a léčbou zranění, výdaje za léky či nezbytné převozy, ale i výdaje spojené s náhlým onemocněním či jinými zdravotními problémy. Česká asociace pojišťoven doporučuje minimální limit pojistného krytí ve výši 1,25 milionu korun.

Soutěž: Zapojte se do soutěže o vouchery na asistenční služby!

Pojištění odpovědnosti za škodu vás ochrání v případě, kdy způsobíte škodu někomu jinému. Může se jednat o škody na zdraví či majetku. Toto pojištění oceníte například v situaci, kdy na sjezdovce srazíte a zraníte jiného lyžaře. Česká asociace pojišťoven doporučuje minimální limit pojistného krytí u odpovědnosti za škodu na zdraví ve výši jeden milion korun, u odpovědnosti za škodu na majetku půl milionu korun.

Nejlevnější pojištění nemusí stačit

Základní varianty cestovního pojištění zahrnují pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb. U dražších variant si můžete pojistnou ochranu rozšířit například o úrazové pojištění, pojištění zavazadel, při cestování letadlem pojištění zpoždění zavazadel či pojištění zpoždění a zrušení letu. S nutností dalšího připojištění počítejte například u rizikových sportů.

Rozsah pojištění i výši pojistných limitů vybírejte s ohledem na aktivity v cílové destinaci. Pojišťovny rozlišují běžné a rizikové sporty. Mezi běžné zimní sportovní činnosti obvykle patří běh na lyžích, lyžování a snowboarding na vyznačených trasách a bruslení. Mezi rizikové sportovní činnosti na horách může patřit například skialpinismus, jízda na sněžném skútru, saních, bobech na vyznačených trasách a snowtubing.

Termíny jarních prázdnin dle sídla školy

Jako první si od školních lavic odpočinou žáci z Kroměříže, Uherského Hradiště či Teplic. Prázdniny odstartují v prvním únorovém týdnu a končí 13. března 2016. Podrobný rozpis si můžete prohlédnout v následující tabulce.

Tabulka: Jarní prázdniny podle sídla školy

Jarní prázdniny 2016 pojištění

Zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Máte dotaz? Kontaktujte nás