Jedete autem na hory? Na co nesmíte zapomenout | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jedete autem na hory? Na co nesmíte zapomenout

Na cestu do hor se vyplatí připravit. A když jedete autem, platí to dvojnásob. Kromě technického stavu vozidla zkontrolujte i povinnou výbavu, bezpečně uložte lyže, přidejte do kufru sněhové řetězy, smetáček na sníh a svítilnu.

Pojištění na zimu a cesta autem na hory

Na zimu i cestu do hor je potřeba auto řádně připravit. Základem jsou kvalitní zimní pneumatiky na všech kolech s hloubkou vzorku nejméně čtyři milimetry. Pokud jsou pneumatiky sjeté pod tuto hranici, ztrácí na sněhové pokrývce takzvaný samočistící efekt, navíc mají i horší přilnavost ke kluzké vozovce.

Zimní pneumatiky jsou povinné na celém území České republiky od začátku listopadu do konce března v případě, kdy je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám takové jevy předpokládat.

Před nástupem zimy je potřeba také zkontrolovat bod mrazu chladící kapaliny, vyměnit letní směs do ostřikovačů za nemrznoucí, zkontrolovat a případně dobít baterii, přidat do kufru škrabku na sklo a smetáček pro očištění auta od sněhové peřiny.

TIP: Pojištění automobilu rychle vyřídíte online na portálu Pojisteni.com

Dvě důležité zimní značky

Nejen v horských oblastech můžete narazit na „zimní dopravní značky“. Už na dálnici mezi Prahou a Brnem uvidíte první z nich, a to značku Zimní výbava. Na úsecích označených touto značkou musíte mít zimní pneumatiky za každého počasí, tedy i v případě příznivých klimatických podmínek. Tato dopravní značka platí od začátku listopadu do konce března. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.

V horských oblastech se často setkáte s dopravní značkou Sněhové řetězy. Ta přikazuje řidičům pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů. Tato značka je zpravidla doplněna dodatkovou tabulkou „Při souvislé sněhové vrstvě“. Když sněhové řetězy nasadíte, pro vaši bezpečnost nepřekračujte doporučenou maximální rychlost 50 kilometrů v hodině.

TIP: Před cestou do zahraničí si uzavřete kvalitní cestovní pojištění. Z nabídky několika pojišťoven si rychle vyberete na portálu Pojisteni.com

Co patří do povinné výbavy?

Povinnou výbavu musíte mít ve vozidle vždy, bez ohledu na roční období. Bez ní je vaše auto podle český právních předpisů nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích. Pokud vám něco z předepsané výbavy ve vozidle schází, hrozí vám při silniční kontrole v České republice pokuta až do výše dvou tisíc korun.

V autě vám nesmí chybět lékárnička s předepsaným obsahem. Pozor si dejte také na její expirační dobu. Dále se na cestách neobejdete bez reflexní vesty. Před cestou do zahraničí se ujistěte, že vám bude stačit pouze jedna pro řidiče. Například v Itálii nebo na Slovensku musí mít nasazenou reflexní vestu každý, kdo vystupuje z motorového vozidla během mimořádné události. V Rakousku je reflexní vesta sice povinná jen pro řidiče, ale pro ostatní cestující v autě se doporučuje. Povoleny jsou zde pouze vesty v barvě oranžové, žluté nebo červené.

Pro případ defektu musíte mít v autě nejen rezervní kolo, ale také zvedák a patřičný klíč na matice kol. Alternativou rezervního kola jsou speciální bezdemontážní sady na opravu pneumatik. Součástí povinné výbavy je také výstražný trojúhelník. V kufru auta musíte mít také náhradní pojistky a žárovky (od každého druhu alespoň jednu).

Pozor na zatemněná skla, kamery a navigace

Před odjezdem do zahraničí věnujte pozornost i odlišnostem v jednotlivých zemích. Například v Itálii nesmí mít vozidla zatemněná boční skla na místě řidiče a spolujezdce. Ve Francii musíte mít ve vozidle alkohol tester vyhovující francouzským normám.

Problémy můžete mít i s kamerou nebo antiradarem na čelním skle. V Rakousku jsou například zakázány kamery do auta, na Slovensku nesmí být navigace nebo kamera umístěna na čelním skle tak, aby omezovala výhled z vozu. Ve Švýcarsku je zakázáno používání antiradarů.

Při cestě na hory do Rakouska věnujte pozornost i bezpečnému uložení lyží, bot a dalšího sportovního vybavení. Veškerý náklad musí být totiž zabezpečen tak, aby neohrozil posádku vozidla v případě prudkého brzdění nebo při nehodě. Vše vyřeší například speciální vak na lyže nebo střešní box.

Zkontrolujte si doklady

Nejen před cestou do zahraničí si zkontrolujte platnost všech dokladů. Kromě osobních dokladů, řidičského průkazu a dokladů od vozidla musíte mít u sebe i doklad potvrzující existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (takzvanou zelenou kartu). Pokud se vydáte za hranice s vypůjčeným autem, nechte si vystavit od jeho majitele potvrzení o užívání cizího vozu (pozn. využít můžete formulář Potvrzení o zapůjčení vozidla od UAMK). Kdo plánuje navštívit i některá evropská města, měl by věnovat pozornost i nízkoemisním zónám. Bez patřičné ekologické známky se do větších měst nedostanete. Při využití dálnic si v předstihu zajistěte dálniční známku.

Máte dotaz? Kontaktujte nás