Jedete na lyže? Nepodceňujte přípravu a dodržujte pravidla FIS! | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jedete na lyže? Nepodceňujte přípravu a dodržujte pravidla FIS!

Každý rok se jen na českých horách zraní několik tisíc lyžařů. Na vině často bývá přeceňování vlastních sil, neopatrnost i porušování pravidel FIS. Přečtěte si, jak se připravit na lyžařskou sezónu, na co nezapomenout před odjezdem na hory a jak se chovat na svahu.

 

Na co je potřeba myslet na začátku sezóny

Než se vydáte poprvé na svah, zkontrolujte si stav lyžařského vybavení. V ideálním případě odneste na začátku sezóny lyže do servisu, kde vám profesionálně ošetří skluznice, nabrousí hrany, zkontrolují funkčnost vázání a v případě potřeby ho seřídí.

Nezbytnou součástí lyžařské výbavy je také kvalitní helma. I když povinnost nosit helmu není v České republice dána zákonem, myslete na to, že jde především o vaše zdraví. Úrazy hlavy totiž patří mezi nejzávažnější. Pokud jedete lyžovat do Alp, počítejte s tím, že například v Rakousku a Itálii je u dětí přilba povinná. V Itálii se jízda bez helmy u lyžařů do 14 let trestá pokutou až do výše 200 euro.

Především snowboardisté by měli používat chrániče zápěstí, páteře a kostrče. Samozřejmostí jsou lyžařské brýle, kukla, kvalitní rukavice a oblečení. V alpských lyžařských střediscích je nutné počítat i s velmi nízkými teplotami. Špatně zvolené oblečení může vést v krajním případě až k nepříjemným omrzlinám.

Cestovní pojištění oceníte nejen v případě úrazu

Před cestou na hory si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění. Sjednat si ho můžete jak pro pobyt na horách v zahraničí, tak i v České republice. Cestovní pojištění do zahraničí by mělo kromě pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb obsahovat také pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel a úrazové pojištění. Sjednat si můžete také pojištění storna, které pokrývá naúčtované storno poplatky, když například náhle onemocníte, ztratíte bez vašeho zavinění zaměstnání nebo dojde k vážnému poškození vašeho domova.

TIP: Cestovní pojištění si jednoduše sjednáte online ZDE

Pokud ještě nemáte sjednáno pojištění odpovědnosti, sportovní výbavy a úrazové pojištění individuálně, vyplatí se mít cestovní pojištění i na české hory. Škoda za zranění jiného lyžaře na sjezdovce se může vyšplhat i do stovek tisíc korun. Na desetitisíce vás může vyjít i nechtěné poškození vybavení hotelu, krádež lyží nebo zavazadel. Oproti cestovnímu pojištění do zahraničí se pro tuzemské cesty nesjednává pojištění léčebných výloh.  

Dodržujte pravidla FIS a provozní řád lyžařského střediska

Na lyžích nebo snowboardu se můžete zranit z vlastní nešikovnosti, nepozornosti nebo přeceněním sil. Důležité je také předvídat chování ostatních lyžařů pohybujících se na sjezdovce. V zájmu zachování maximální bezpečnosti vydala Mezinárodní lyžařská federace pravidla chování na sjezdovkách (takzvané desatero FIS). „Musím poznamenat, že i přes naši kontinuální plošnou kampaň ve všech horských oblastech došlo k mnoha úrazům, které vznikly nedodržováním Pravidel chování na sjezdových tratích podle FIS,“ uvedl František Hadáček, statutární ředitel Horské služby České republiky. Kromě těchto pravidel je potřeba také dodržovat provozní řád provozovatele lyžařského centra.

Mezi nejčastější úrazy na sjezdovkách patří zhmožděniny, poranění kloubů a zlomeniny. Na českých sjezdovkách se ročně zraní tisíce lyžařů. Podle statistiky horské služby se například v loňské zimní sezóně zranilo na sjezdovkách 4 334 lyžařů a 1 418 snowboardistů. Pozor si musí dávat i běžkaři a skialpinisté, kteří se pohybují mimo sjezdové tratě. Především se musí držet na vyznačených trasách a sledovat aktuální upozornění horské služby.

Máte dotaz? Kontaktujte nás