Kde stráví Češi letošní dovolenou? Doma, v Chorvatsku a na Slovensku | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Kde stráví Češi letošní dovolenou? Doma, v Chorvatsku a na Slovensku

Průzkum, který pro Direct realizoval STEM/MARK, přinesl celou řadu překvapivých zjištění o letních zahraničních dovolených. Češi podle něj částečně mění své zvyky. Zatímco africké země a s nimi Francie kvůli obavám z terorizmu mizí z jejich hledáčku, stoupá zájem o Španělsko. O cestovním pojištění si lidé myslí, že následky terorizmu nekryje.

Letní dovolenou za českými hranicemi si letos dopřeje 16 % Čechů, podobně jako 17 % plánuje, že odpočinkový čas stráví jak doma, tak také v zahraničí. Téměř třetina lidí však zůstane na dovolenou výhradně v České republice.

Cestovní pojištění Chorvatsko

Kam na dovolenou?

Z těch, kteří plánují vyjet za hranice, nejvíce lidí zamíří do Chorvatska (22,7 %), následuje Slovensko (17,2 %), Itálie (14,7 %), Španělsko (14,1 %) a pětici uzavírá Řecko (11,7 %). Dáme-li do souvislosti, kam Češi vyrazili na dovolenou loni, dramaticky se letošní plány neliší – mezi nejoblíbenějšími destinacemi zůstává Chorvatsko a Slovensko. Renezanci zřejmě zažije Španělsko, kam loni vyjelo 132 tisíc Čechů, což co do četnosti odpovídalo až devátému místu. Jako nejméně oblíbené cíle dovolené se měsíc před letními prázdninami jevily Turecko, Tunis, Maroko, Egypt a také Francie.

TIP: Nabídku cestovního pojištění si můžete porovnat ZDE

Češi se (ne)bojí

Obavy z vlastní bezpečnosti a bezpečí blízkých měly vliv na rozhodování přes polovinu Čechů. Radikálně přitom situaci řeší 26 % dotazovaných, když kvůli tomu stráví dovolenou v Česku. Přes 40 % turistů tvrdí, že strach o svoji bezpečnost nemají. Jen 5 % oslovených potvrdilo, že vyjedou i do země, kterou nepovažují za bezpečnou.

direct_2

Co, kde a proč je nebezpečné

Čeho se Češi na dovolené nejvíce obávají? V odpovědích jednoznačně rezonují aktuální témata. Na prvním místě jsou to teroristické útoky, zmínilo je 44 % oslovených. Sekunduje strach z toho, že se dovolená nevydaří kvůli špatnému počasí (41 %). Obavy vzbuzuje také kontakt s uprchlíky, jako bezpečnostní problém jej vnímá 30 % respondentů.

direct_3

Předsudky i důležitost cestovního pojištění

Jak ukázal průzkum, Češi při zahraniční cestě do nebezpečných zemí považují krytí teroristických útoků v 82 % za rozhodně důležité. Z průzkumu přitom vyplynulo, že Češi jsou k přístupu pojišťoven spíše skeptičtí. Přes polovinu z nich totiž očekává, že cestovní pojištění následky teroristických útoků nekryje. Direct přitom myslí i na tyto případy a o pojištěné se v takových případech postará. V rámci všech variant cestovního pojištění jsou následky teroristických útoků automaticky kryté.

Průzkum provedla v posledním květnovém týdnu společnost STEM/MARK na reprezentativním vzorku 509 respondentů ve věkové skupině 15-59 let.

Zdroj: Direct

 

Máte dotaz? Kontaktujte nás