Nové technologie přinášejí neobvyklé škody. Na vině bývá lidský faktor, někdy ale selže i technika | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Nové technologie přinášejí neobvyklé škody. Na vině bývá lidský faktor, někdy ale selže i technika

Nové technologie nám mají usnadnit život, bohužel ne vždy se to podaří na sto procent. Kromě zjednodušení určitých úkonů s sebou totiž přinášejí vyšší riziko různých úrazů a nehod. Právě kvůli jejich novosti a tedy i nutnosti naučit se nové postupy. Týká se to některých inovací v oblasti medicíny, ale samozřejmě nejen jich.

„Setkali jsme se s případem z dermatologie, kdy ošetřující lékař při laserovém odstraňování pigmentových skvrn pacientku popálil, protože si špatně nastavil přístroj,“ uvedl Roman Tichý z likvidace pojistných událostí občanů a podnikatelů Allianz pojišťovny. Podobná nehoda podle něj neminula ani jistého pacienta oční kliniky. V důsledku špatného nastavení přístoje u něj při operaci šedého zákalu došlo ke komplikacím, a značně se tak prodloužila doba rekonvalescence.

Kromě selhání lidského faktoru je někdy při nehodách zahrnujících nové technologie na vině i přílišná vynalézavost. „Při revizi chemických nádrží nepoužil technik žebřík a do výšky 10 metrů lezl po vývodech vedoucích z nádrže. Uklouzl a při pádu poškodil potrubí. Firma za to nárokovala milionové odškodné, protože musela přerušit provoz,“ vzpomíná Tichý.

Při výše uvedených nehodách hrál vždy svou roli člověk, někdy však stačí, aby se novinky z oblasti vědy a techniky zkrátka porouchaly – a i v těchto případech může jít ztráta
do statisíců. Příkladem je čtvrtmilionová škoda na mikroskopu významného českého výzkumného ústavu.

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny

Máte dotaz? Kontaktujte nás