Pojistné podvody odhalených Allianz, jsou v objemu o padesát procent větší, než loni. Přispěla k tomu i hlasová analýza | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Pojistné podvody odhalených Allianz, jsou v objemu o padesát procent větší, než loni. Přispěla k tomu i hlasová analýza

Od ledna do konce září odhalili specialisté Allianz pojišťovny 950 podvodníků, kteří se snažili okrást pojišťovnu o 135 milionů korun.

Vloni přitom tato částka ve stejném období představovala 90 milionů korun. Detektivové Allianz tak zaznamenali padesátiprocentní meziroční nárůst úspěšnosti. Při odhalování pojistných podvodů jim pomáhá stále více kromě kriminalistických metod také moderní technika. V případě Allianz jde už několik měsíců o hlasovou analýzu.

„Tento přístroj vznikl v Izraeli a původně byl určený pro armádní účely,“ říká Ludvík Bohman, ředitel úseku právního a odhalování pojistných podvodů Allianz pojišťovny. A jaký je v této oblasti vývoj? „Dříve převažovala trestná činnost související s vozidly, dnes vidíme jasně rostoucí trend v pojištění majetku, zejména u podnikatelů. Úplně nejrychleji ale rostou podvody se životním a úrazovým pojištěním, i když zastoupené jsou nejméně,“ dodává Bohman.

Odhalování podvodů však není pouze věcí detektivů. Některé pokusy o podvod totiž zachytí pojišťovny již při oznamování pojistných událostí, které se buď vůbec nestaly a nebo proběhly jinak, než volající uvádí. Hlasový analyzátor pracuje na podobných principech jako detektor lži. Člověku, který lže, se totiž nejenom zvyšuje tep a pot, ale také se mění struktura jeho hlasu. Normálně tuto odchylku neslyšíte. Když však zvukovou stopu převedete do digitální podoby, poznáte z celé řady křivek, zda člověk na druhé straně aparátu mluví pravdu, nebo si vymýšlí.

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny

Máte dotaz? Kontaktujte nás