UNIQA připomíná: nejvyšší čas přezout na zimní pneumatiky | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

UNIQA připomíná: nejvyšší čas přezout na zimní pneumatiky

V období od 1. listopadu do 31. března mají motoristé vybavit své vozy zimními pneumatikami. I když zákon nestanoví přímo „všeobecnou povinnost“, nikdy se neví, jaké povětrnostní podmínky řidiče po cestě potkají a jak dramaticky se mohou změnit. Proto lze doporučit zimní pneu, jakmile teploty klesají pod 7 °C – lépe být připraven než zaskočen. 

Složení směsi zimních pneumatik zaručuje potřebnou přilnavost k povrchu vozovky při nízkých teplotách a jejich vlastnosti zajišťují samočištění. Výrazně zvyšují účinnost brzdění, která může být na nepříznivých površích s letními pneumatikami omezena o 20-30 %. 

Některé úseky komunikací v ČR zimní výbavu pro řidiče výslovně předepisují. Nepojede-li motorista v takových místech se zimní výbavou, vystavuje se riziku pokuty až 2.500 korun. Nicméně v zahraničí jsou pokuty mnohem vyšší, například v Rakousku jdou až do tisíců EUR. 

Často se spekuluje o tom, zda nesprávné nebo nekvalitní obutí může mít vliv na výši vyplaceného pojistného plnění v povinném ručení nebo havarijním pojištění: 

Pojišťovna je oprávněna krátit svou náhradu, ale jen tehdy, je-li prokazatelná příčinná souvislost mezi použitými pneumatikami a vznikem škody a její výší. Pokud pneumatiky při nehodě nehrály roli a škoda by nastala i při optimálním obutí vozidla, pojišťovna své pojistné plnění nekrátí.

Dále přinášíme několik doporučení pro motoristy k zimnímu obutí: 

  • Při teplotě 7 °C a nižších je výkon letních pneumatik výrazně slabší. Zimní pneumatiky jsou z měkčího materiálu a lépe přilnou k vozovce. Odlišné jsou i dezén a drážkování, které vůz v horších podmínkách lépe vedou a odvádí srážky na silnici. Důležité jsou přednosti hlavně při náledí.
  • Zimní pneumatiky jsou označené symbolem M+S. Pro extrémní podmínky za nižších teplot a na náročné povrchy doporučují výrobci ještě kvalitnější značkové zimní pneumatiky označené vedle popisku M+S ještě grafikou trojité hory.
  • Hloubka dezénu pneumatik u vozidel do 3,5 tuny musí být ALESPOŇ 4 mm, nicméně určitě je lepší hlubší vzorek. U vozidel nad 3,5 tuny je předepsána hloubka dezénu alespoň 6 mm, i když zimní pneumatiky předepsány nejsou.
  • Zimní pneu se obouvá na všechna čtyři kola. Jen tak je zabezpečena optimální funkčnost.
  • Vyplatí se kontrolovat i tlak vzduchu v pneumatikách – nesprávný tlak snižuje jejich výkon a vede k rychlejšímu opotřebení.
  • Volte vždy vhodný rozměr pneumatik. Nejlepší je pořídit pneumatiky podle záznamu v technickém průkazu.
  • Pozor při nákupu pneumatik! Neměly by být starší tří let (údaj o datu výroby je na boku pneumatiky). Při pořízení změřte hloubku dezénu.
  • Neopomínejte ani stav rezervního kola u vozidel, kde je k dispozici. 

Přejeme Vám šťastnou cestu i v zimě. Chcete-li mít na cestách nejvšestrannějšího pomocníka pro případnou nouzi, pořiďte si k pojištění telematickou asistenci UNIQA SafeLine: http://www.uniqa.cz/home/obcane/vozidla/safeline.php

 

Zdroj: tisková zpráva UNIQA pojišťovny

Máte dotaz? Kontaktujte nás